Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Туризам
Одштампај

Ријеке

Ријека Тара се налази у близини НП Сутјеска и дуга је 140 км. Кроз Босну и Херцеговину протиче дужином од 30 км. Кањон ријеке (дубина 1300 м) по дубини и дужини је први у Европи и други у свијету иза Великог кањона ријеке Колорадо. Као биолошки резерват биосфере свијета, Kањон Таре je под заштитом UNESCO-a. На ријеци Тари се нуди један од најзахтјевнијих рафтинга у Европи, рангиран као ниво 3-5. Такође, поменута ријека нуди велике могућности за риболов и сплаварење.

 

Ријека Врбас пружа велике могућности за развој спорта, рекреације и туризма. Због свог кањона, брзака и букова Врбас је једна од најпогоднијих ријека у Европи за вожњу кајаком. Осим кајака ту су рафтинг, роњење, слободно пењање, спелеолошке активности.

На ријекама Врбас и Тара у мају је 2009 године успјешно организовано Свјетско првенство у рафтингу на којем је учествовало 35 земаља.

 

Јањски отоци, ријека Плива. Извор ове ријеке је мјесто идеално за шетње и  излете, а сам ток Пливе је доста погодан за сплаварење.

Извори Пливе са воденицама и слаповима на Јању представљају својеврсну атракцију. Најнижа тачка надморске висине (ушће ријеке Јањ у Пливу) износи 440 м а највиша тачка је врх планине Виторог (1905м). Планине богате стољетним шумама одличне су за лов на високу и ниску дивљач а токови бистрих и брзих ријека богати су племенитом пастрмком и липљеном.

 

Туристичка организација РС