Туризам
Одштампај

Планине и национални паркови

Планина Јахорина

Планина Јахорина се истиче као најпознатија туристичка дестинација у Републици Српској, на којој су 1984. године одржане 14. зимске олимпијске игре. Јахорина, до сада афирмисана претежно у зимском периоду, има изузетне могућности за употпуњавање туристичке понуде и продужетак туристичке сезоне на цијелу годину.

Гостима је на располагању 20 км уређених стаза, повезаних са 7 жичара и 6 ски лифтова укупног капацитета преко 10 000 скијаша на сат, ски школа и ски сервис. Одлични услови за алпско скијање, скијашко трчање, санкање, ноћно скијање, шетње, забаве и боравак у хотелима Вучко (4 звјездице), "Борд" (4 звјездице), "Термаг", "Бистрица" (3 звјездице) и другим.

 

Презентација планине Јахорина

 

Национални парк Козара

Национални парк Козара је смјештен у срцу планине Козаре. Својим климатским, природним и антропогеним мотивима чини одредиште планинског, културно-историјског, манифестационог и еко-туризма. Централним дијелом планине, на заравњеном платоу надморске висине, распона од 700-800 м, доминира подручје Мраковица. Мраковица представља Меморијалну зону изграђену 1972. године у знак сјећања на борце и народ Поткозарја који су изгубили живот у Другом свјетском рату. На Мраковици се налази 800 м дуга скијашка стаза опремљена ски-лифтом.

У саставу НП Козара налази се и посебно ловиште са површином од 16 000 ха.

Козарачки крај је богат културом којом се чува традиција и народни обичаји који су се стварали вијековима на овом подручју. Смјештајни капацитети на подручју НП Козара су хотел Монумент (4 звјездице), пансион Бијеле воде (3 звјездице).

 

Национални парк Козара

Закон о Националном парку „Козара“

 

Национални парк Сутјеска

Национални парк Сутјеска, чији екосистем употпуњен најочуванијом прашумом у Европи Перућицом представља изузетан потенцијал за развој комплексне туристичке понуде.

Саобраћајно доступан из више праваца, смјештен на удаљености од 100 км од Сарајева, 150 км од Дубровника, 200 км од Херцег Новог, на транзитном путу Београд-море, недалеко од жељезничке пруге БГ- Бар и фреквентне београдско- златиборске саобраћајнице овај регион има значајне предиспозиције које му отварају могућности комплементарне туристичке понуде. Овдје протиче ријека Сутјеска са неколико притока. Најатрактивније подручје парка-Тјентиште заузима површину од 17 350 ха. Прашума Перућица (1291 ха) са бројним ендемским врстама је једна од најстаријих сачуваних прашума у Европи. Прашума са својим огромним богатством флоре и фауне представља изузетан амбијент за научноистраживачке радове, школе у природи али и туристе авантуристичко-истраживачког типа. У националном парку се налазе и бројни споменици старије и новије културе: спомен комплекс битке на Сутјесци, средњовјековне тврђаве, локалитети стећака, гробне гомиле ( тумули) из бронзаног и гвозденог доба итд.

Локалитет националног парка такође пружа могућности бављења аутдор спортовима, сплаварење, параглајдинг итд.

 

Капацитети националног парка су хотел Младост са павиљонима 295 лежајева; спортско-рекреациони центар са теренима за фудбал, кошарку, одбојку и рукомет, отворени базен величине 16 000м2, стручни водичи за обилазак парка итд.

 

Презентација националног парка Сутјеска

Закон о Националном парку „Сутјеска“

 

 

Национални парк Дрина

 

Национални парк је подручје изузетних природних вриједности, којe чини клисурасто-кањонска долина ријеке Дрине као једна од најзначајнијих ријечних долина Републике Српске, са бројним стаништима ендемичних и реликтних биљних врста, те изузетним диверзитетом флоре и фауне, које је намијењено очувању постојећих природних вриједности и ресурса, укупне пејзажне, геолошке и биолошке разноврсности, као и задовољењу научних, образовних, духовних, естетских, културних, туристичких, здравствено-рекреативних потреба и осталих активности у складу са начелима заштите природе и одрживог развоја.

 

На питања од значаја за заштиту, развој, унапређивање, управљање, финансирање, казнене одредбе и одрживо коришћење Националног парка која нису уређена овим законом примјењују се посебни прописи којим се уређују питања националних паркова, заштите природе и други закони и подзаконски акти којима се регулише ова област.

 

Национални парк простире се на подручју општине Сребреница у укупној површини од 6.315,32 хектара.

 

Закон о националном парку „Дрина“

Закон о националним парковима (измјене и допуне)