Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Туризам
Одштампај

Градови

Бања Лука

Бања Лука је административно средиште Републике Српске и други град по величини у Босни и Херцеговини, а највећи у сјеверозападној Босни.

Њен туристички производ се дефинише као конгресна, пословна и транзитна дестинација са развијеним садржајима као сто су шопинг, излетнички, авантуристички туризам, а прије свега културни туризам као специфичан вид потражње базиране на различитим формама укључујући: галерије, музеје, фестивале, умјетничке представе, споменичко историјско наслијеђе, архиректуру итд.

 

Туристичка организација Града Бања Луке

Званична презентација града Бања Луке.

 

Требиње - град културе

Током последње деценије Требиње је постало економски, здравствени, културни, образовни, спортски и духовни центар Источне Херцеговине. Слику града, као културног, образовног и духовног центра регије, подупиру многе образовне установе, школе, факултети, музеји, легати, галерије, ликовне колоније, аматерска позоришта, културно-умјетничка друштва и многобројне културне манифестације. У Требињу дјелују три високошколске установе: Академија ликовних умјетности, Факултет за производњу и менаџмент и Виша школа за туризам и хотeлијерство.

 

Туристичка организација Требиње

Званична презентација општине Требиње

 

Добој 

Током посљедњих неколико година Општина Добој је посветила значајне активности и уложила велика средства у развој туризма на територији општине. Туризам у прошлости није био једна од примарних грана дјелатности у Општини Добој јер, Добој је, прије свега, био познат по неколико јаких индустријских предузећа, која, на жалост, немају тако значајну улогу у тренутној економији града, а нека су и у потпуности обуставила производњу.

 

Туристичка организација Добој

Званична презентација општине Добој

 

Бијељина

Бијељина је град и средиште истоимене општине у сјеверо-источном дијелу БиХ. Површина општине износи 734 km , а укупни број становника износи отприлике 150 000. Град је општински центар и историјско средиште равне Семберије и благог побрђа Мајевице. Као плодан равничарски град чини један од центара за производњу и трговину храном.  Бијељина је препознатљива по пространом централном тргу, чију љепоту увећава пријатан амбијент Градског парка.

Бијељина се први пут спомиње 1446.године. Од Зворника је кроз Бијељину пролазио средњовјековни пут који је водио за Мачву, Митровицу и Хок. У засеоку Митровићима, село горњи Драгаљевац, на два локалитета налази се неколико надгробних споменика-стећака, од којих је један украшен мотивима биљне стилизације и представом животиње(сада се налази на згради драгаљевачке основне школе).  Православни манастир Тавна са црквом Св.Тројице, налази се на извору ријечице Тавне, 18 km oд Бијељине, а први пут се спомиње 1548.године.

У близини Бијељине, тачније 6 km oд самог центра града, смјештена је чувена љековита бања Дворови, у чијем је склопу изграђен и отворени базен олимпијских размјера који се пуни термалном и питком водом. Изванредне услове за купање и риболов пружа десна обала ријеке Дрине.

 

Туристичка организација Бијељина

Званична презентација општине Бијељина

 

Бијељина-Етно село Станишићи

Етно село Станишићи основано је 2003 године и налази 6 км од Бијељине, недалеко од Павловића моста. Етно село је једно од најпосјећенијих дестинација у Републици Српској. У склопу Етно села Станишићи налази се хотел Пирг ( 5 звјездица).

 

Званична презентација етно села Станишићи

 

Приједор

Географски положај Приједора и чињеница, да је смјештен на обалама крајишке љепотице Сане и у подножју питоме и шумовите Козаре, отарају могућности развоја туризма. Поред туристичке манифестације "Љето на Сани" која сваке године привлачи велики број младих и свих оних који љетње освјежење налазе у водама Сане, намећу се и друге могућности развоја ове гране.

 

Туристичка организација Приједор

Званична презентација општине Приједор

 

Фоча

Општина Фоча представља велику просторну цијелину површине око 1115 км2, организовану око горњег слива ријеке Дрине. Налази се у југоисточном дијелу Републике Српске, тако да источна и јужна граница Општине представљају уједно и границу са Црном Гором, на сјевероистоку се граничи са општином Чајниче, на сјеверу са Федерацијом БиХ (општине Фоча/Устиколина и Гора де), на западу са општином Калиновик и на југозападу са општином Гацко. Овај простор обухвата дијелове планина Зеленгоре, Маглића и Љуби ње, долине ријека Дрине, Ћехотине, Бистрице и Сутјеске и скоро цијели простор Националног парка "Сутјеска". С морфолошког аспекта, овај простор представља скуп разноликости од високих планинских била и површи до кањонских дубоких долина и пространих и дубоких ријечних котлина и поља.
Највеће повр ине припадају умском земљи ту (око 67913 hа), а свакако треба поменути и велике количине површинских вода, прашумски комплекс Перућица, као и велико богатство у минералним сировинама и угљу. Све то говори о значајним економским вриједностима природних ресурса.

Положај Фоче је такав да је то природно насеље преко кога се повезују сјеверни дијелови Земље са југом и источни са западом. Таква карактеристика правца кретања имала је одраз на развој магистралних путева. Фоча је, са ширим подручјем, везана магистралним путевима: М20 (Гацко - Фоча - Устипрача), М18 (Сарајево - Фоча - Никшић) и Р457 (Фоча - Пљевља). Због значаја наведених путних праваца, Фоча има повољан геопрометни положај.

С обзиром на карактер рељефа, планинска клима (жупског карактера), која припада умјерено - континенталној. Овим подручјем теку многи водотокови, богати водом коју је потребно само одређеним техничким захватима искористити за добробит шире заједнице.
Ови показатељи говоре о значајним економским вриједностима природних ресурса.

 

Туристичка организација општине Фоча

Званична презентација општине Фоча

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА РС