Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Туризам
Одштампај

Развој сеоског туризма

Развој сеоског туризма, као саставног дијела укупне туристичке привреде, има посебан значај у Републици Српској. Базиран је превасходно на богатом природном насљеђу, незагађеним ријекама, разноврсној флори и фауни, благој клими, као главном мотивирајућем фактору за привлачење великог броја туриста у рурална подручја, али и на једнако значајном културно-историјском насљеђу.

Поједине општине у РС препознајући значај сеоског туризма израдиле и дјелимично реализовале развојне пројекте.

 

Град Бања Лука

Козарски етно је пројекат који кроз традициналну манифестацију има за циљ развој сеоског туризма Козарског краја. Основна идеја манифестације је да презентује запостављене и заборављене народне обичаје као туристичке потенцијале Козаре и Поткозарја, да укаже на нове правце туристичке понуде путем сеоског туризма, као и на заштиту и очување културних и природних вриједности козарских села.

 

Општина Рибник

Због руралног карактера општине који се огледа у богатству шумом, водом и нетакнутом природом ова општина има велики потенцијал за развијање сеоског туризма. У току љетне сезоне домаће и стране туристе привлаче велике могућности које ова општина пружа за бављење ловом и риболовом. Туристима се нуди смјешај у fly-fishing насељу као и у приватним домаћинствима. Даљи ток развоја туризма у општини Рибник дефинисаће јасније Стратегија руралног развоја општине Рибник тренутно је у фази израде.

 

Општина Рогатица

На територији ове општине постоје реалне шансе за развој руралног туризма и туризма специјалних интереса (лов, риболов, јахање, бициклизам, планинарење, пјешачење, спелеологија, љековито биље, печурке и сл.)

Уз то и немјерњив потенцијал, Рогатичког краја, јесте село Борике и ергела у којој се узгајају арапски и босанско-брдски коњи, једина сачувана у Републици Српској. Овај потенцијал представља још једну погодност за развој сеоског туризма.

 

Општина Требиње

Један од приоритета општине је и развој сеоског туризма. Туристичка организација Требиње је израдила идејни пројекат оживљавање етно села Увјећа због аутентичности и нетакнуте приороде. Циљ пројекта је - зауставити пропадање кућа уз задржавање аутентичности средине с краја 19. и 20. вијека. Овима пројектом локално становништво би се укључило у активности будућег села, производило здраву органску храну и пружало услуге смјештаја.

 

Општина Калиновик

На територији ове општине тренутно је у изградњи Етно-село Добре Воде. Урађени су пројекти за поједине туристичке микролокације: Одмаралиште на Кладопољском језеру и одмаралишта на Неретви. Осим горе наведених општина, такође и остале у Републици Српској реализују и имплементирају пројекте из ове области као што је Шипово и Козарска Дубица.