Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Личне финансије
Одштампај

Врсте кредита

Кредити могу бити:

  • ненамјенски или готовински, тзв. кеш кредити, и
  • намјенски као што су:
    • потрошачки,
    • стамбени или
    • за обртна средства.

Комерцијалне банке називају различитим именима горе побројане кредите како би привукли што већи број клијената. Прије него што се одлучите за одређени кредит, пажљиво провјерите шта се све налази у понуди, пронађите калкулатор кредита, израчунајте колика ће вам бити мјесечна рата и упоредите то са својим мјесечним примањима.

 

Ненамјенски кредити

Каматне стопе за ненамјенске кредите крећу се од 9,8% (нпр. кредити за студенте) до 14%, у зависности од висине кредита и периода за отплату. Обрада кредита наплаћује се од 1% до 3% у зависности од банке, времена отплате и износа.

Стамбени кредити

Каматне стопе за стамбене кредите нешто су повољније и крећу од 3,6% - на више. Тренутно најповољније услове за стамбено кредитирање пружају средстава из развојног програма Републике Српске. Уколико испуњавате услове за кориштење ових средстава најнижа каматна стопа је 3,6% за породице погинулих и несталих бораца, ратни војни инвалиди I-IV категорије, цивилне жртве рата I-IV групе, породице са 4 и више дјеце, као и сви корисници кредита који средства употребљавају за рјешавање стамбеног питања на територији неразвијене или изразито неразвијене општине.

 

Стамбени кредити из развојног програма РС