Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Култура
Одштампај

Музеј РС

Наредбом Краља Александра, од 26. септембра 1930. године основан је Музеј Врбаске Бановине. У врло кратком временском року преданим истраживањем на подручју око Бањалуке сакупљен је велики број предмета првенствено етнографских али и археолошких, природњачких наука, примијењене умјетности, историје. Велики број предмета тада је поклоњен Музеју што показује да је народ овог краја сам градио своју прву националну и културну институцију.

У својој историји Музеј је мијењао објекте смјештаја и називе (Музеј Врбаске Бановине, Државни етнографски музеј Босанске Крајине, Народни музеј, Музеј Босанске Крајине). Први одговарајући смјештај био је 1934. године у згради Краља Петра првог ослободиоца (данас зграда Народног позоришта Републике Српске) гдје је отворена и прва поставка Музеја.

Одлуком Владе Републике Српске 14. новембра 1992. године био преименован у Музеј Републике Српске и проглашен централном установом заштите покретних културних добара.

Данас је Музеј Републике Српске најзначајнија републичка институција културе, централна установа заштите покретних културних добара.

 

У Музеју Републике Српске дјелују:

  • Центар за материјалну културу и умјетност
  • Документациони центар са библиотеком, фотолабораторијом и архивском грађом за историју Музеја
  • Центар за конзервацију и рестаурацију
  • Центар за образовно педагошки рад

У својим Збиркама Музеј чува више од 32.000 експоната а специјализована музејска библиотека располаже са 13.000 књига.

Музеј РС је комплексна музејска установа у којој се чува, обрађује, истражује, штити велико народно благо. Својим збиркама Музеј је отворен јавности, школској омладини, студентима и научним истраживачима. Музеј РС је као цјеловит извор неопходне грађе за изучавање наше прошлости. Врло значајна функција је васпитно-образовна кроз коју нове генерације стичу сазнања потребна за изградњу наше будућности.

Поред Сталне изложбене поставке која презентује најзначајније предмете из музејских збирки Музеј РС располаже са излагачким простором за тематске изложбе кустоса и гостујуће изложбе из других Музеја и културних институција из цијелог региона.

Већ двије године Музеј је домаћин манифестација којима се прикључује свјетској манифестацији - Ноћ музеја, а која се организује сваке године у мају мјесецу.


Музеј РС