Запошљавање
Одштампај

Ток разговора

Потрудите се оставити позитиван први утисак

Процес стварања првог утиска игра важну улогу у људским социјалним интеракцијама. Први утисак који створимо о другим људима обликује како ћемо се понашати према тим лицима те наша очекивања према тим лицима. Разговор за посао представља ситуацију у којој лице које доноси суд о кандидатима има на располагању ограничено вријеме, а одлуку мора донијети често само на темељу властитог утиска о кандидатима (уколико одабир не врше стручњаци за професионалну селекцију). У таквој ситуацији послодавци на темељу доступних информација доносе одлуке о примјерености одређеног кандидата за радно мјесто.


Будите тачни; дођите на разговор 10-15 минута прије заказаног термина. То ће вам омогућити да се организујете, прегледате документе.

Представите се послодавцу и другим присутнима.

Не жваћите жвакаћу гуму или бомбон на разговору.

Водите рачуна о тону свога гласа и 'говору тијела' ни претихо, ни прегласно, говор тијела треба бити у складу са ониму што говорите.

 

Одговарајте на питања ефикасно

  • Усмјерите се на постављено питање. Не говорите превише и не губите се у детаљима.
  • Гледајте саговорнике у очи и не прекидајте их док говоре.
  • Пажљиво слушајте шта Вам послодавац говори и шта вас пита.
  • Покушајте бити што природнији, али притом водите рачуна о правилима пристојног понашања и уважавање саговорника.
  • Водите рачуна да су ваши одговори усмјерени првенствено на посао (нпр. ако Вам кажу: Реците нам нешто о себи не започињите причу о свом личном животу).
  • Немојте говорити лоше о бившим послодавцима јер тиме можете оставити лош утисак о себи.
  • Поставе ли Вам питање с негативним призвуком, нпр.: 'Који је најгори посао на којему сте радили и због чега?' или 'Шта је Ваша највећа слабост'?, покушајте негативна питања преокренути у позитивна. Имајте на уму да ће послодавац о Вама стећи дојам не само на темељу онога што кажете, него и како нешто кажете - размислите на који начин можете ситуацију преокренути у властиту корист.
  • Ако нисте сигурни шта је послодавац мислио постављајући Вам одређено питање, тражите појашњење.