Култура
Одштампај

Споменичко наслијеђе

Споменик културе је свједочанство прошлих времена и својим изгледом пружа податке о времену свог настанка и постојања. Вриједност споменика, да ли објект има споменичку вриједност, утврђује се различито, најчешће законском регулативом појединих држава.

Споменици културе у РС

Тврђава Кастел

Тврђава Кастел се налази у Бањој Луци и представља најстарији историјски споменик у овом граду. Саграђена је на лијевој обали Врбаса, између данашњег Градског моста и ушћа ријеке Црквене. У прошлости Кастел је био јако војничко утврђење и штитио је котлину Врбаса од непријатељских налета, прије свега са сјевера. Тврђава је са свих страна опасана дебелим каменим зидовима, на којима су подигнуте пушкарнице и осматрачнице. У њеној унутрашњости, поред љетне позорнице, игралишта за дјецу и националног ресторана данас се налази Завод за заштиту културног и природног насљеђа РС који ради од 1976. године.

 

Мост Мехмед паше Соколовића

Мост Мехмед-паше Соколовића (Стари мост у Вишеграду) налази се у Вишеграду близу границе Босне и Херцеговине и Србије и представља једно од најмонументалнијих дјела архитектуре која је настала у раздобљу од 15. до 19. вијека у Босни и Херцеговини. Мост Мехмед-паше Соколовића је изграђен у периоду од 1571. до 1577. године, на мјесту гдје је пут повезивао Босну са Цариградом изнад ријеке Дрине (тзв. Цариградска џада ).