Култура
Одштампај

Народна и универзитетска библиотека

Библиотека је сређена збирка књига по ауторском, предметном или каталогу, која припада приватним лицима или државним институцијама, или установама у којима се чувају збирке књига.

 

Прве библиотеке настале су прије више од хиљаду година. При ископавању старог града Ура у Мезопотамији, научници су открили глинени печат. Био је цилиндричног облика с натписима, и припадао је првој библиотеци.

 

Народна библиотека

На сједници Одбора за оснивање Народне библиотеке од 25. новембра 1935. године донесен је закључак да се у Бањој Луци оснује Народна библиотека Краља Петра I Великог Ослободиоца.

Управа Дома Краља Петра I обезбедила је потребне просторије за библиотеку; Министарство просвјете додијелило је једног наставника основне школе за библиотекара; Краљевска банска управа Врбаске бановине и општина града Бања Луке одредили су сталну годишњу субвенцију; Друштво Просвјета и Српска читаоница у Бањој Луци ставили су на располагање знатан број својих књига, а осим тога дала је нешто књига Реална гимназија у Бањој Луци и неки приватници.

 

Хронологија

 

1936. 26.април

Отворена је прва јавна библиотека у граду Бањалука. Библиотека је смјештена у Дому краља Петра I ослободиоца.

Фонд књига 6.000.

Учитељ Саво Грубор први стални библиотекар.

1941. Дио књига распоређен по библиотекама, гро спаљен на Бањалучком пољу.

1946. 07.април

Формирана Народна библиотека. Фонд између 1.000 и 2.500 књига. У почетку Библиотека смјештена на углу улица Веселина Маслеше и Фра Грге Мартића, а касније пресељена у простор садашњег Прес центра.

1947. Народна библиотека има 2.800 књига.

.

...

2004.

НУБ РС постала чланица Међународне федерације библиотечких асоцијација (IFLA).

НУБ РС постала ISMN агенција за Републику Српску.

Одржани први стручни испити за библиотекаре РС.

Награда Ђорђе Пејановић као најбоља библиотека РС.

 

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске