Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Породица
Одштампај

Конвенција о правима дјетета

УН Конвенција о правима дјеце је усвојена на Генералној скупштини Уједињених нација 20.новембра 1989.године и постигла је јединствен успјех тако што је у веома кратком року била прихваћена од великог броја земаља.

УН Конвенција о правима дјетета је договор између земаља који дјеци гарантују иста права гдје год живјела. Када влада неке земље прихвати УН Конвенцију, значи да она пристаје поштивати права дјетета која су у њој прописана. Овом Конвенцијом дјеца су по први пут издвојена као посебан субјект међународног права и заштите.

Дјеца су кроз Конвенцију прихваћена као људска бића која могу исказати своје потребе и учествовати у свим активностима по питањима која их се тичу.

Босна и Херцеговина је нотификацијом о сукцесији (проглашењем независности од бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије) преузела УН Конвенцију 23.11.1993. год. То значи, обавезала се на њезину примјену тако да свако дијете има сва права из Конвенције.

УН Конвенција обавезује државе као потписнице да гарантују права дјетета и да их у потпуности проводе, поштују и унапређују. Овај документ одражава цјоловит приступ овим правима и јасно наводи обавезу државе да поштује и унапређује сва права из Конвенције, и то за свако дијете. У духу УН Конвенције о правима дјетета усаглашене су стратегије и потписани обавезујући споразуми на основу којих ће ентитетске власти дјеловати у овом десетљећу.

Одговорност родитеља или старатеља је кључна за развој дјетета, али је држава у обавези да створи законодавне и друге предуслове да би се родитељима помогло у остварењу права њихове дјеце.

Права дјетета у Конвенцији су одраз обавеза које државе треба да предузму у односу на дјецу. Спремност државе се исказује чином потписивања УН Конвенције о правима дјетета, а преузимање обавеза ратификацијом.

 

Конвенција УН о правима дјетета је најшире прихвацен споразум из области људских права на свијету, а Босна и Херцеговина ју је ратификовала неколико пута:

  •   1991.год. као једна од република бивше СФРЈ
  •   1992. по признавању независности БиХ
  •   1995.год.потписивањем Дејтонског мировног споразума

Конвенција УН-а о правима дјетета