Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Породица
Одштампај

Права и дужности родитеља

Мајка и отац су равноправни у вршењу родитељског права и дужности.

Ако је један од родитеља умро, или није познат, или му је одузето родитељско право, родитељско право припада другом родитељу. Родитељ се не може одрећи родитељског права.

 

Родитељи имају дужност и право да штите своју малољетну дјецу и да се брину о њиховом животу и здрављу. Малољетна дјеца имају право да живе заједно са својим родитељима. Ако оправдани интереси дјеце, односно родитеља захтијевају, малољетна дјеца могу живјети одвојено од својих родитеља. Родитељ с којим дијете не живи у породичној заједници има право и дужност одржавања личних односа са својим дјететом. Родитељи имају дужност и право да своју малољетну дјецу издржавају на начин и под условима одређеним овим законом.

 

Родитељи имају дужност и право да се старају о образовању своје малољетне дјеце. Родитељи су дужни да се брину о редовном основном школовању своје дјеце. Родитељи имају дужност и право да према својим приликама омогуће даље школовање своје дјеце, водећи рачуна о њиховим способностима, склоностима и оправданим жељама.