Породица
Одштампај

Жене и мушкарци у Републици Српској

Дјевојчице у ИКТ-у

 

По први пут у Републици Српској се ове године обиљежава „Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ)“, на иницијативу и у организацији Гендер центра Владе Републике Српске и Агенције за информационо друштво Републике Српске.

 

Циљ обиљежавања овог дана је охрабривање дјевојчица и дјевојака ради повећања њиховог интересовања за веће учешће у образовању за професије у областима ИКТ-а.

 

 

Поводом овогодишњег обиљежавања „26. априла - Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls Day in ICT!”, Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је у сарадњи са Агенцијом за информационо друштво Републике Српске, факултетима, истраживачким центрима и ИКТ компанијама организовао различите активности широм Републике Српске за дјевојке из основних и средњих школа Републике Српске. Тим поводом креиран је „Календар активности - Дани отоворених врата факултета, истраживачких центара, институција и компанија у области ИКТ-а“ који је у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске дистрибуиран свим основним и средњим школама у Републици Српској, као и свим медијима, како би ученице могле да се информишу и заинтересују за образовање и усавршавање у техничким, технолошким и ИКТ-областима, те да се повећа њихово учешће и видљивост у наведеним областима.

 

„Међународни дан дјевојчица у ИКТ-у“  је установљен на нивоу Уједињених нација и обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у априлу мјесецу у циљу промовисања родне равноправности, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у информационо – комуникационим технологијама (ИКТ). Ове године тај дан је 28. Април. На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена. Током школовања дјевојчице постижу видно боље резулатате од дјечака, а свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа радије одлучују за неке друге професије. У седмици када се обиљежава овај дан у цијелом свијету основне и средње школе организују посјете школске дјеце и омладине институцијама, установама, компанијама, факултетима и истраживачким центрима у области ИКТ-а.

 

Више о Међународном дану дјевојчица у ИКТ-у можете сазнати овдје

 

Успјех Гендер центра Владе Републике Српске

 

Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске постигао je свјетски успјех учествовањем на међународној изложби „White Ribbon Campaign – Violence in all its States” која је отворена 10.12.2010. године у Бриселу. На изложби је представљено 70 промотивних материјала (постера) за свјетске кампање које се односе на превенцију и борбу против насиља над женама и дјевојчицама са акцентом на бијелу врпцу и мушкарце као партнере и савезнике у окончању насиља. Гендер центар Владе Републике Српске је једини са простора југоисточне Европе који је уврштен у каталог и на поменуту свјетску изложбу са својим постером кампање „Бијела врпца – МУШКО НЕ НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА!“ из 2009. године

 

 

Кампање "Бијела врпца" и "Породица без насиља"

 

Насиље над женама и дјевојчицама представља кршење, нарушавање и онемогућавање њихових људских права и основних слобода, као и физичког, психичког и сексуалног интегритета. Оно је свакодневна и глобална појава. То је глобални феномен, који погађа жене и дјевојчице широм планете, у свим државама и културама, без обзира на друштвено уређење, религију, вриједности и ставове. Дешава се свакодневно и свугдје и због тога се посебна пажња посљедњих година поклања овом проблему.

 

У оквиру свог мандата и надлежности, Гендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова и ове године прати стање са аспекта законодавства и праксе спречавања и сузбијања родно заснованог насиља, и о томе анализира и извјештава Владу и друга надлежна тијела. С тим у вези, такође предлаже и иницира мјере за унапређења примјене постојећег законодавства. Осим ових мјера, у оквиру свог мандата, Гендер центар проводи кампање „Бијела врпца“ – „Мушкарци у борби против мушког насиља над женама“ и „Породица без насиља“.  Кампање се проводе у периоду од  од 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама  до 10. децембра – Међународног дана људских права, у оквиру међународне кампање „ 16 дана активизма против насиља над женама и дјевојчицама“.

 

Више о кампањама

 

Кампања РАВНОПРАВНО за жене на селу

 

Кампања „РАВНОПРАВНО за жене на селу! 2010“ коју је Влада Републике Српске усвојила на 192. сједници одржаној 07. 10. 2010. године, се проводи у циљу унапређења положаја жена на селу у Републици Српској.  Обиљежавањем свјетског дана жена на селу и кампањом „РАВНОПРАВНО за жене на селу!“, жели се указати на проблеме жена на селу, на њихову веома значајну улогу, те обезбиједити њихову видљивост у друштву и унаприједити њихов положај. Промотивни материјали у оквиру кампање дистрибуиарни су свим институцијама, општинама, основним и средњим школама, универзитетима, удружењима жена и медијима.

РАВНОПРАВНО за жене на селу (Гендер центар)

 

Кампања "Бирај РАВНОПРАВНО!"

 

Кампања „Бирај РАВНОПРАВНО!“  почела је  16. 08. 2010. године и проводи се на свим нивоима Републике Српске, у циљу постизања равноправне заступљености жена у политичком и јавном животу, односно у управљању, процесу одлучивања и представљању на свим нивоима власти у Републици Српској.

 

Кампања „Бирај РАВНОПРАВНО!“  такође има за циљ и подизање свијести грађана и грађанки Републике Српске,  да својим гласањем допринесу повећању броја жена у органима власти на свим нивоима, као и подизање свијести свих других, нарочито младих о важности равноправног учешћа жена у политичком и јавном животу.

 

Више о кампањи Бирај РАВНОПРАВНО

 

Кампањa 100 година за равноправност

Више о кампањи 100 година за равноправност

 

Кампања Бијела врпца - Мушкарци у борби против мушког насиља над женама 

Више о кампањи Бијела Врпца (Гендер центар)

 

Кампања Породица без насиља

Више о кампањи "Породица без насиља" (Гендер центар)

 

 

Билтени Гендер центра

"Жене и мушкарци у Републици Српској" је јединствена публикација која систематски и на једном мјесту приказује податке везане за положај жена и мушкараца у Републици Српској.
Ова публикација представља избор статистичких података из постојеће документације Завода за статистику РС и Гендер центра РС
Линкови према билтенима:

 

Стратегија за сузбијање насиља у породици Републике Српске (2014 - 2019)