Пословање
Одштампај

Конференција о развоју ризичног капитала

У организацији Иновационог центра Бања Лука, а под покровитељством Министарства науке и технологије Владе Републике Српске, одржаће се прва конференција о Развоју ризичног капитала у земљама Западног Балкана.

 

Ризични капитал је снажан фактор развоја иновативних и креативних предузећа која имају обећавајуће производе и услуге на тржишту, али још нису постигли финансијску и оперативну стабилност.

 

Конференција је заказана за 27. април 2012. године, а на њој ће присуствовати владини званичници, представници мрежа пословних анђела и фондова ризичног капитала из региона, представници међународних финансијских институција, као и представници осталих релевантних институција. У затвореном дијелу конференције биће организовано и прво инвестиционо вече на којем ће иновативне компаније из БиХ бити у прилици да представе своје идеје потенцијалним инвеститорима.

 

Развој иновативних и технолошки орјентисаних предузећа у Републици Српској једно је од стратешких опредјељења Министарства науке и технологије, односно Владе Републике Српске. Ова конференција представља први корак ка успостављању праксе инвестирања у таква предузећа, због чега је од изузетне важности не само за њене учеснике, већ и за сва млада и креативна предузећа у Републици Српској и региону , изјавио је Министар науке и технологије Јасмин Комић, који је и један од учесника планиране конференције.

 

Поред Министра Комића, своје учешће су потврдили и Vera Ergeja C. Barracho из Европске мреже пословних инкубатора (EBN), Александар Чабрило из Мреже пословних анђела Србије, Мирна Маровић из хрватске асоцијације Private Equity & Venture Capital, предсједница управног одбора Иновационог Центра Бањалука Astrid Grin iz Norve ke, те низ других стручњака из области инвестирања и ризичног капитала.

 

Идеја за конференцију је настала као резултат инцијативе коју је Иновациони центар Бања Лука покренуо да се препозна важност ризичног капитала за развој предузећа заснованих на иновацијама, те у вези с тим организовао одржавање конференције на тему Развоја ризичног капитала у земљама Западног Балкана.

 

Циљ конференције је да се сагледа тренутно стање на тржишту ризичног капитала у региону, као и да се презентују добре праксе и идентификују могућности даљег развоја тржишта ризичног капитала.