Портал јавне управе Републике Српске
Изабери: LATINICA ЋИРИЛИЦА Претражи портал:
Повећај фонтСтандардни фонтСмањи фонт
Путовање
Одштампај

Желите да путујете

Уколико се спремате да путујете изван граница БиХ, неопходно је да имате путну исправу.

У складу са важећим прописима Босне и Херцеговине, путне исправе држављана БиХ су:

 • пасош,
 • дипломатски пасош,
 • службени пасош,
 • заједнички пасош,
 • бродарска односно поморска књижица и
 • путни лист,

осим ако споразумима између БиХ и сусједних држава није друкчије одређено.  

Уколико сте изабрали неку од сусједних држава (Србија, Црна Гора или Хрватска) можете путовати без пасоша јер на темељу Споразума са Србијом и Црном Гором, потписаним дана 13. 11. 2003. године, државну границу између Босне и Херцеговине и Србије и Црне Горе,  поред важеће путне исправе, држављани земаља потписница могу пријећи и са личном картом, а држављани Босне и Херцеговине и Републике Хрватске државну границу могу прелазити са важећим путним исправама или личним картама, што је регулирано Споразумом између Вијећа министара БиХ и Владе Р. Хрватске, потписаним дана 05.12. 2003. године.  

 

Малољетне особе

За малољетне особе држављане Босне и Херцеговине, законски прописи налажу обавезу посједовања важеће путне исправе, личне карте (уколико су те особе старије од 15 година), или другог документа изданог на темељу међународног уговора.  

Малољетно лице, млађе од 15 година може путовати у иностранство само у пратњи родитеља или законитог заступника, односно мора имати сагласност оба родитеља или законитог заступника, односно старатеља, коју је овјерио надлежни орган - ако путује у пратњи друге особе. Посједовање путне исправе се подразумијева.

Прописе из области државне граничне службе можете преузети на страницама Граничне полиције БиХ.

 

Безвизни режим

Од 15.12.2010. године свим грађанима Босне и Херцеговине који посједују важећи биометријски пасош неће требати визе за улазак у земље Шенгена.

Безвизни режим искључиво важи за краткорочна путовања и стога вам не омогућава трајни боравак или запослење у било којој од земаља Шенгена.

 

Земље Шенгена и Европске уније у које је могуће путовати без визе су:

Аустрија, Белгија, Бугарска, Чешка Република, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грчка, Холандија, Исланд , Италија, Кипар, Латвија, Литванија, Луксембург, Мађарска, Малта, Норвешка, Њемачка, Пољска, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Швицарска.

Грађани ће и даље требати визе за улазак у Велику Британију и Ирску, јер су ове двије земље изван Шенген зоне.

 

Путовање без визе у земље Шенгена није могуће са старим пасошима, који нису биометријски. Уколико посједујете стари пасош, и даље можете након 15.12.2010. године путовати с њим, али вам је за улазак у земљу Шенгена у коју путујете потребна виза.

 

Безвизни режим омогућава вам да у земљама Шенгена проведете највише 90 дана током 6 мјесеци.

 

Више информација можете сазнати на страници Министарства безбједности БиХ

 

Визни режим

За улазак у већину земаља свијета, држављанима БиХ потребне су визе. Виза је документ, којим се даје дозвола уласка, боравка или транзита страног држављанина на територију одређене државе, која му издаје визу. Виза се уписује у пасош страног држављанина, или се издаје као посебан документ у облику обрасца. Приликом уласка у државу неопходно ју је показати.

 

Врсте виза

Постоји неколико врста виза:

 • путна виза
 • транзитна виза
 • аеродромска-транзитна виза
 • групна виза
 • дипломатска виза
 • службена виза

Прецизне информације о визном режиму за грађане БиХ можете преузети на страницама Министарства иностраних послова БиХ.

Земље у које држављани БиХ могу путовати без визе,а у случају да посједују лични пасош су: Србија, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Турска, Тунис, Куба, Доминика ( боравак до 21 дан), Еквадор (боравак до 90 дана), Република Малдиви ( боравак до 30 дана), Малезија, Руска Федерација, Самоа (боравак до 30 дана), Република Сејшели, Република Сингапур, Саломонски Отоци, Краљевина Свазиленд, Света Луција (боравак до 28 дана), Св.Винцент и Гренадин, Република Тринидад и Тобаго ( боравак до 30 дана).

Визе се издају у амбасади земље у коју желите путовати, а услови и документација потребна за добијање визе, различити су.

Амбасаде се налазе у Сарајеву. Поједине државе имају конзуларна представништва у Бања Луци (Аустрија, Србија, Хрватска, Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске, Француска,Њемачка,..). Земље које немају амбасаде у БиХ, нашим грађанима пружају конзуларну помоћ у некој од амбасада у земљама у окружењу (Беч, Будимпешта, Загреб, Београд,...).

Прије него кренете у потрагу за визом, информишите се на сајту амбасаде ста вам је све потребно да бисте предали захтјев за визу.

 

Амбасаде у БиХ